Hopp til hovedinnhold (trykk enter)
Arkivplan.no
Printer-ikon Utskriftsvennlig versjon

Arkivlokaler

Arkivforskriften § 7 stiller følgende krav til arkivlokaler: 

Rom som offentlege organ nyttar til arkivlokale skal gi arkivmaterialet vern mot skade frå vatn og fukt, brann og annan skadeleg varme, og mot skadeleg påverknad frå klima, miljø og skadedyr. Lokala skal òg verne arkiva mot skadeverk, innbrot og uautorisert tilgang.

Arkivlokalene  i Alstahaug kommune ligger spredt i rådhuset og ute i enhetene, for eksempel på den enkelte skole eller omsorgsinstitusjon.

Alstahaug kommune oppfyller ikke kravene til arkivlokalene i rådhuset. Dette gjelder alle områder som kan skade arkivene våre. Temperaturen i de ulike lokalene varierer , noen rom er veldig kalde, andre har "normal" temperatur. Noen lokaler har vindu, lokalene har trevegger, gips og mur. Reolene er både av tre og stål.  Brannsikkerheten i de ulike lokalene er tvilsom, spesielt med tanke på at det ikke finnes alarmer, (med få unntak) brannslukkingsapparat eller overrislingsanlegg i lokalene. Videre er vern mot uautorisert tilgang til lokalene fraværende; lovens bestemmelser om at kun arkivpersonalet skal ha tilgang gjelder ikke, alle som har nøkkel kan komme inn i nesten alle lokalene, ev. så er døra til arkivet åpen. Det er min vurdering at det ikke vil være mulig å hindre uautorisert tilgang til alle arkivlokalene.

Kommunen har et lokale i havnelageret der det oppbevares arkiv bl.a. fra tidligere Tjøtta kommune. I dette lokalet har det vært vanninntrenging fra taket, reolene under ble dekket med plast. 

Hvilke lokaler som ellers finnes utenfor rådhuset skal kartlegges. 

OBS: 14. januar 2020 ble det funnet skjeggkre inne på personalavdelingen. Kommunalteknisk er kontaktet, de igjen har kontaktet skadedyrsfirma for å få satt opp limfeller for avklaring om det finnes skjeggkre andre steder på huset. Alle rom må kartlegges.

Laster...